Brand in de Haute-Vienne

We waren in de moestuin aan het werk, zoals vaker bezig met het weghalen van bamboe-wortels. Dan ontdekten we een zwarte rookpluim die boven de huizen uitkwam. Het leek niet zo ver weg, en het was volgens Martin iemand die autobanden verbrandde. Het leek mij sterk. Zoveel rook?
We dachten dat het dichtbij was, en liepen naar de rand van het gehucht. Daar bleek dat het verderop was. Niet heel lang geleden is hier in de omgeving een boerderij afgebrand met alle vee nog op stal.
We besloten te gaan kijken en pakten de auto. De rook kwam echter maar gestaag dichterbij, de oorzaak bleek uiteindelijk 20 kilometer verderop te liggen, in het plaatsje Meuzac in de Haute-Vienne.
Niks autobanden, er stond een fabriek in brand, Minerva oil, en er kwamen kolkende zwarte wolken boven het stadje uit.We liepen naar de bron van de wolk toe. Desgevraagd vertelde een oude vrouw dat het een fabriek was van smeermiddelen voor auto’s, dat er een loodgieter aan het werk was geweest die kennelijk vuur had veroorzaakt, en dat deze brand daar het gevolg van was.  Deze loodgieter is dood. En dat maakt dan alles anders. Iemand heeft het leven gelaten tijdens het werk!
Intussen kolkten de wolken gitzwarte rook nog steeds naar boven. Er was veel brandweer op de been, maar het was duidelijk dat het gevaarlijk was, je kon doorlopend de drums met olie horen ontploffen. Daarbij in de buurt komen zou een zelfmoordpoging zijn!De rook zorgde ter plekke bijna voor een zonsverduistering. Het was beangstigend om te zien.

Inmiddels is het 5 uur later, en de zwarte wolken van 20 kilometer ver hangen nog steeds in de hemel, het vuur laait nog hoog op, horen we op de radio.


In de hemel, boven onze tuin, bij de laatste zonnestralen, hangt een zwarte sluier.
Een rouwsluier. Want er is tenminste één gezin waar vanavond vader/zoon niet thuiskomt.

Meer lezen, zie in de Montagne

Dit bericht is geplaatst in Diversen, Frankrijk allerlei, Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.