Creativiteit in de Franse Corrèze

In 2016 zijn we, direct na de zomer, begonnen met onze “bijgebouwen”. De woning was net klaar, dus de tijd was rijp. Onze bijgebouwen bestaan uit een schuur en een broodoven (of bakhuisje, als je daar meer van wilt weten, kijk dan hier: bakhuisjes).  Onze broodoven was behoorlijk ingestort, de ronde oven was weg, evenals een flink deel van de muren, en het leistenen dak was niet alleen grotendeels ingestort, maar ook levensgevaarlijk voor vallende leitjes. We moesten dus kiezen, renoveren, of afbreken, volgens onze makelaar.
Ondanks dat het er natuurlijk heel Frans en rustiek uitzag, besloten we tot renovatie. En omdat onze moestuin direct achter het huisje ligt, en de bamboe naast het huisje behoorlijk woekerde, hebben we eveneens besloten om ook dat weg te halen. Maar wat bleek het een klus te zijn!

Deze week was het grote moment, het gerenoveerde huisje is in gebruik genomen als ateliertje, met als binnenmaat ca. 3 x 3 meter. En het is prachtig geworden! Dit mag je nu met recht een “bijgebouw” noemen. De oven was niet te renoveren. Of, anders gezegd, dat zou gewoon te duur zijn geworden. Het ronde deel is dus min of meer geëlimineerd, het is een soort peperkoekhuisje geworden. Maar een kittig huisje, dat een blikvanger in ons gehuchtje is geworden. Ondanks de beperkte binnenafmeting, is het goed werkbaar als ateliertje, ik heb niet zoveel ruimte nodig. Naast het huisje is een prachtige trap gemaakt naar de moestuin toe. In het huisje staat een trap naar een kleine vide, bruikbaar als wat extra bergruimte. Klein, omdat het dakraam en het zijraam nu hun licht onbeperkt naar beneden kunnen laten vallen. Het interieur is net af, en hier en daar zijn nog wat vochtige plekken. Met een klein elektrisch kacheltje had ik het vanochtend ondanks de lage buitentemperatuur al snel op aangename temperatuur, en ook goed voor de droging natuurlijk. Het is de bedoeling dat ik er zowel ga tekenen als schilderen, daar is dus ook genoeg ruimte voor met een fijne werktafel. Ik heb het plan mij zoveel mogelijk te laten inspireren door de prachtige omgeving van de Franse Corrèze, in de Limousin. Ik ben alvast HEEL dicht bij huis begonnen, onze broodoven stond model voor dit schilderij:

Dit bericht is geplaatst in Frankrijk allerlei, Ons huis in de Corrèze met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

16 reacties op Creativiteit in de Franse Corrèze

 1. Hek Blom schreef:

  Leuk en mooi. Respect.

 2. Wilmar Huizing schreef:

  Ivonne, gefeliciteerd met je nieuwe (bak)atelier. Ik hoop dat je veel inspiratie en zo krijgt van dit fantastische bouwsel!
  groeten Wilmar

  • Ivonne schreef:

   Hoi Wilmar, het weer moet een beetje beter worden, dan zal het met die inspiratie ook wel goed komen 😉

 3. Marion van Osselen schreef:

  Bonjour Ivonne, petje af voor jullie bouwnijverheid. Heel mooi geworden. Wat zal dat een voldoening geven om in dit prachtige, knusse huisje je creativiteit uit te leven.
  Geniet ervan!
  Groeten, Marion

 4. Tessa schreef:

  Ook wij hebben het bakhuisje naast het huis in ere hersteld.
  Wekelijks stoken we het met takkenbossen, zoals de oude bakker in ons dorp heeft voorgeschreven, op en bakken brood voor een week.

  • Ivonne schreef:

   Haha, ja, dat vond ik wat ver gaan, en het restaureren van de oven zou gewoon te duur zijn geworden. Dat is specialistenwerk, en dit was al duur genoeg ;). Maar we hebben een groot fornuis in de keuken, waar 3 grote broden tegelijk in passen, dus zelf bakken, dat doe ik wel!

 5. Joost schreef:

  wat gaaf, mooi, weer een gebouwtje gered van volledige instorting.
  als je er niet op past dan zijn die kleinere gebouwen zo weer opgenomen in de natuur.
  Chapeau!
  groeten Joostje

  • Ivonne schreef:

   Dank je wel Joostje. Ja, en dat ging ons toch teveel aan het hart, en nu heeft het gebouwtje ook weer een leuke functie gekregen!

 6. Anita schreef:

  Prachtig geworden zeg ! Wij gaan (in Bretagne) ook wat van onze bijgebouwtjes restaureren de komende jaren en een ruïne waterdicht maken. We hebben geen geld om van de ruïne weer een huis te maken, maar misschien is het dan (als wij ook nog weg willen) iets voor een volgende eigenaar. Het ziet er prachtig uit en het lijkt me een heerlijke plek om te schilderen Ivonne ! Geniet van je plekje daar !

  • Ivonne schreef:

   Ruïnes zijn ook erg leuk om te schilderen Anita ;). Bedankt voor je compliment!

 7. Alma Pereboom schreef:

  Hallo Ivonne,

  Ik zag je bericht op Nederlanders.fr. Wat mooi gedaan! Op het terrein van mijn huis in le Puy-Lanouaille staat ook een behoorlijk vergane broodoven, je hebt me erg geinspireerd! Zou het leuk vinden om wat tips te krijgen, van de zomer krijg ik een vrijwilliger die ik aan deze klus wil zetten. Waar zitten jullie in de Correze? Tegen de Dordogne aan? Ben nu in Nederland, in april reis ik weer af naar Fr – misschien leuk om iets af te spreken?

  Hartelijke groet,
  Alma Pereboom

  • Ivonne schreef:

   Hoi Alma, Je bent welkom om te komen kijken hoor! We hebben ook veel foto’s van de renovatie. Ons gehuchtje behoort tot de plaats Meilhards, als ik op de kaart kijk dan valt het hemelsbreed wel mee. Mail mij tegen die tijd even op wierink@hotmail.com, dan spreken we een keer af! Groet, Ivonne

 8. Marieke schreef:

  Mooi geworden zeg! En herkenbaar, ook wij hebben in de Correze ons bakhuis helemaal gerenoveerd..

  • Ivonne schreef:

   Dag Marieke, dank je wel, en ik heb natuurlijk even bij jullie gegluurd, wat een mooi spul hebben jullie! Niet om de hoek, wij zitten in omgeving Meilhards, dus wat noordelijker.

Reacties zijn gesloten.