Ons Privé-riool … de septic tank

Het is inmiddels 7 november, en we zijn nog steeds in Frankrijk. Nou had men er ons al voor gewaarschuwd zeker niet in oktober weg te gaan, want dat zou van oudsher een prima maand zijn qua natuur en weer. Daar heeft men geen ongelijk in gekregen, we hebben een geweldige oktobermaand gehad. Maar nu zouden we dan toch wel in Nederland zijn. En ja, dat willen we eigenlijk ook. Maar het huis was helemaal klaar, de bijgebouwen moesten nog. De zomerstop qua bouw duurde erg lang, en de “zooi” buiten is/was enorm.
Sinds een aantal weken echter zijn de werkzaamheden met dubbele kracht opgepakt, en het zou toch wel zonde zijn dat nu af te breken door naar Nederland te gaan… dus we blijven nog even!

Vanuit Nederland bereikt ons regelmatig de vraag “hoe ver de werkzaamheden nu zijn”. Dat is lastig, omdat alles door elkaar loopt. Ik beperk me dus nu maar even tot ons riool ;), niet onbelangrijk. Dit riool, dat hier op het platteland in Frankrijk bestaat uit een enorme tank, met een ingenieus buizenstelsel en filtersysteem, met als resultaat schoon gefilterd water dat ergens in de tuin wegloopt, bleek niet “conform” te zijn.

Al vanaf het voorjaar lag de tuin open omdat deze septic tank, zeg maar ons “privé-riool” dus niet conform de voorschriften bleek. Nou is dat in Frankrijk al gauw, want de regels worden elke paar jaar veranderd. Maar wij waren nu wel de klos, want ons toekomstige gastenverblijf bevindt zich aan de overkant van het weggetje, en dit moest worden aangesloten op de bestaande tank.
tuin-septic-tankdsc_5067_1
Dus vergunning aangevraagd hiervoor, en ja, dan komt dus die man die komt controleren. En de 1e regel was duidelijk, ALLES moest worden uitgegraven, anders kon hij het niet zien. Tja. En het kon pas dicht als hij had gezien dat het gastenverblijf er correct op was aangesloten, EN we de extra bepalingen die hij ter plekke opsomde hadden aangebracht. Dus hebben we maanden met een duinlandschap gezeten. En wat bleek die tank een werk met zich mee te brengen!
De weg moest open voor de buizen die naar de overkant moesten (en meteen waterleiding en internet er onderdoor).
straatopenDe buurman schrok daar zo erg van, dat hij het gemeentehuis belde met de vraag of dat wel goed was (en ja, dat wisten wij, dat maakte deel uit van de vergunning). Binnen 10 minuten was de burgemeester ter plekke, burgemeesterom iedereen gerust te stellen en een borreltje bij de buren mee te pakken.fosse-septicdsc_6164
Toen de buizen eenmaal onder de weg lagen, kon de puzzle worden gelegd, van en naar de septic tank, het vetfilter (!) en zo nog wat onderdelen.
buizen
Toen dit klaar was, kon de controle-mijnheer weer langskomen.
controleMijnheer was bijna blij, maar miste nog iets, er moest nog een ontluchtingsbuis worden aangebracht, en tja, die moest uiteindelijk boven het huis uitkomen. Bah!
Dus een nieuwe aansluiting gemaakt met een 10 cm. dikke buis, en daar foto’s van gemaakt voor de controle-mijnheer, daar zou hij genoegen mee nemen. ontluchting1De buis loopt langs het huis, en gaat dan naar boven, om boven het dak uit te komen. Deze laatste buis is afgelopen week aangelegd, niet erg mooi, helaas, maar wel hebben we het certificaat van “conformiteit” inmiddels binnen.
ontluchting2
Inmiddels is ook de straat door de gemeente gerepareerd, er kwam een autootje met asfaltkorrels, die werden in de geul gegooid (koud). straat-open2
Daarna heeft het autootje er een aantal keer overheen gereden, steeds 10 cm. opschuivend. Zo eenvoudig kan het dus zijn 😉 straat-open3
Dit is nou zo’n voorbeeld van een klus waar HEEL VEEL werk in is gaan zitten. En uiteindelijk ZIE je er niks van. Dus ja, er wordt hard gewerkt, maar niet alles draagt bij aan ons droomhuisje 😉
Ik zal op deze manier ook de andere klussen beschrijven, zo zijn jullie goed op de hoogte, ook van alles wat je NIET meer ziet … maar dit is dus klaar.

Dit bericht is geplaatst in Ons huis in de Corrèze met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Ons Privé-riool … de septic tank

 1. Ingrid Deelen schreef:

  Hoi Ivonne

  Ongelofelijk, wat een werk voor het kwijtraken van je ‘afvalstoffen’. Ze weten je wel bezig te houden zo, haha. Succes verder met alles.

  Groetjes, Ingrid Deelen

 2. Marian - Piet schreef:

  Beste Ivonne en Martin,

  Met stijgende verwondering en bewondering jullie bericht gelezen en herlezen.
  We zien het allemaal voorbij komen.
  Wat een karwei en de foto’s spreken voor zich.
  De schuur , een gastenverblijf in wording en dan begint het bekende Franse ritueel…..
  De gemeente met een aimabele burgemeester die direct komt kijken en daarna het onontbeerlijk glaasje….
  De regels van d septictank moeten nu naar de letter worden uitgevoerd.
  Zo niet…dan ligt alles stil en ook daar hebben ambtenaren veel geduld.
  Het graven met de schop en het zoeken om de bestaande leidingen b loot te leggen….en dan komen pas de professionals om alles aan elkaar te breien.
  Het sein van oké komt als het topje van de ontluchting boven het dak uitsteekt.
  Dit heeft jullie bloed , zweet , eelt en rimpels gekost, maar het Franse vocabulaire heeft vermoedelijk voor jullie geen geheimen meer.
  Met vereende krachten hebben jullie het geklaard , een huzarenstuk.
  We zijn blij met dit verslag en hebben veel respect voor jullie onuitputtelijke energie.
  Van de buren hoorden wij van jullie activiteiten , de bijgevoegde foto,s spreken echter boekdelen.
  Wat is Edith blij en trots met jullie als buren , zeker nu dat Guy een poosje uitviel.
  “Zelfs de schapen kennen Martin , want ze beginnen te blaten als ze hem zien “aldus Edith door de telefoon.

  Het komende jaar hopen wij jullie te komen bezoeken , want Las Bordas blijft een mooi stuk van ons leven.

  Beste wensen en vele groeten,

  Marian – Piet

  • Ivonne Wierink schreef:

   Dank jullie wel Piet en Marian, voor deze aardige reactie. We zouden het geweldig vinden als jullie kans zien een keer langs te komen. Half december gaan we naar Nederland, en we denken dat het werk dan ook bijna klaar is, zoniet alles klaar. De mannen gaan als een speer op het ogenblik!

Reacties zijn gesloten.