Onze oude maaimachine

Bij de aanschaf van het huis behoorde ook een maaimachine. Een stevig verroest apparaat, waar Martin graag afstand van zou doen, want niet bepaald een sierstuk, en behoorlijk groot. Maar ik zag er een decoratieve maaier in, dus nog maar even wachten 😉

Eerst maar eens naar het merk gekeken. Het is een originele Adriance, Platt & Co. type no 5. adriance-maaierdsc_5922Lang leve het internet, zie Rise of Adriance, Platt & Co.
Tot onze verbazing is deze roestige machine ongeveer uit 1904, en zijn er in Amerika echte verzamelaars van dit soort apparatuur.
adriance-maaierdsc_5934
Dat laat natuurlijk wel even twijfelen, ga ik een collectors-item verknoeien door te schilderen? Maar hij zou er toch wel erg van opknappen. Op de website van de verzamelaars stond deze illustratie die in 1904 voor de folder was gebruikt.

Illustration courtesy Sam Moore

Illustration courtesy Sam Moore

Oorspronkelijk was de maaier dus rood, en zoals ik na bewerking met een staalborstel ontdekte, met blauwe onderdelen. adriance-maaierdsc_5926De wielen waren nog een beetje crèmekleurig, en dat bleek origineel te zijn. Maar roest vormde toch wel het hoofdbestanddeel van de machine adriance-maaierdsc_5933
Eerst maar eens gezocht naar een middel om een roestige machine mee te verven. Dat werd Hammerite, waarmee roest direct oververfbaar is. Maar, hoe ik ook zocht, in Frankrijk kon ik het via het internet niet vinden. Dus ik heb 3 blikken via Ebay op de kop getikt, twee blikken donkergroen en een blik crèmekleurige verf. De verf moest uit Engeland komen, en dat nam een paar weken in beslag. Maar deze week kon ik dan aan de slag. adriance-maaierdsc_6083. Eerst schoongeboend met een staalborstel, daarna met een stofzuiger alle hoekjes en gaatjes waarin veel zand en blaadjes zaten uitgezogen. Dan na stoffen met een stoffer, en dan, aan de gang.
Eerst het groen. Het bleek lastig en bewerkelijk om van elk staafje en verbindingsstukje alle kanten te bereiken. , en het werken op de grond maakte het niet comfortabeler. Maar het resultaat werd langzaam aan zichtbaar, bij elke streek werd hij mooier!adriance-maaierdsc_6085

En daar staat hij dan, ons pronkstuk ;), een echte Adriance, Platt & Co, 114 jaar oud, in een nieuw, comfortabel groen jasje :). En nu eens kijken of deze blog ooit nog een reactie uit Amerika oplevert …adriance-maaierdsc_6089
adriance-maaierdsc_6088

Dit bericht is geplaatst in Ons huis in de Corrèze met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Onze oude maaimachine

  1. Ad Kapteijns schreef:

    doorzettertje! De machine zag er inderdaad verschrikkelijk uit, maar heeft
    nu door jouw werk een complete “make – over” ondergaan. Ziet er prachtig uit. Een pronkstuk…… of overwegen jullie om nu ook een paard te kopen en de machine te laten trekken? Complimenten!

    • Ivonne schreef:

      Dank je Ad! We hebben als suggestie dat Guy en Martin ervoor gaan lopen, en ik erachter, om hem eens uit te proberen 😉

Reacties zijn gesloten.