Groenten in onze tuin

Bij de bezichting van dit huis met de makelaar was het al meteen duidelijk, het braakliggende stukje tuin achter de schuur en het broodhuisje moest de moestuin worden. Dat bleek eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het gereedmaken van de grond voor moestuin-doeleinden is echt de grond terugveroveren op de natuur. Met name de wortels van de bamboe die in de omgeving groeit uitgraven blijkt een enorme klus. Maar, het lukt, meter voor meter, en dat wat schoon is, wordt meteen ingezaaid en ingeplant.
Het is een kleine tuin, maar er staat een keur aan groenten en fruit in. Vandaag hebben we op de markt nog een meloenenplant gekocht. Veel verschillende soorten bonen, klimmende en lage, kolen, aubergines en courgettes, verschillende soorten sla en andijvie, pepers en paprika’s, bietjes en worteltjes, druiven, bessen, bramen, aardbeien en kiwi’s. Die kiwi’s, mooi geplaatst langs de zijkant van de schuur,  die zorgden nog voor een verrassing.  Ze zijn geplaatst in de veronderstelling dat het struiken/bomen waren, maar tot mijn verrassing strekken ze allemaal tentakels uit. Ze willen KLIMMEN :). Morgen krijgen ze stokken ;).Er staan 2 kunststof kasjes, een voor pepers en paprika’s, en een voor tomaten. De buurvrouw heeft uitgelegd dat zonder kasje alle tomaten in groei achterblijven door temperatuur en ziekten. En achterblijven, dat willen we niet, want met deze moestuin worden we hier in het gehucht inmiddels wel voor vol aangezien. De buurvrouw houdt nauwlettend in de gaten wanneer er wat in de grond gaat (volgens haar alles te vroeg).Wat ze duidelijk bizar vindt is dat ik bramen heb geplant, terwijl zij ze met moeite kan uitroeien bij haar moestuin. Maar dit zijn grote, zoete bramen zonder doornen, heb ik uitgelegd. Daarop werden de schouders opgehaald, bramen zijn bramen 🙂

We eten inmiddels radijsjes en aardbeien uit de tuin, en er komt dus nog veel meer aan, maar het vraagt veel werk.  Dus als jullie denken dat wij hier op onze Franse lauweren rusten, er wordt hard gewerkt. Echt waar, het is zwaar, een huis op het Franse platteland 😉

Dit bericht is geplaatst in Ons huis in de Corrèze met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Groenten in onze tuin

  1. Ad Kapteijns schreef:

    Heel erg leuk zo’n groenten en fruittuin, maar het gezegde is” zweten voor je eten” en dat is dus ook voor jullie van toepassing. Het kost heel veel inspanning om zoiets voor elkaar te krijgen. Maar het resultaat is geweldig. Hulde! Wat betreft de kiwi: er staat er ook een aan de zijkant van het bakhuisje. Misschien is het beter om enkele draden te spannen om de kiwi te leiden, want het wordt een flinke struik die veel ondersteuning nodig heeft. De buurvrouw is wat betreft het aanplanten en zaaien inderdaad heel traditioneel. Alles heeft zijn tijd en is gebaseerd op overlevering en ervaring; veranderingen daarin zijn moeilijk te accepteren. Maar tuinieren blijft erg leuk! Veel succes en plezier.

Reacties zijn gesloten.