Jam “uit eigen tuin”

Vandaag hebben we kennis gemaakt met de huidige (Nederlandse) eigenaren van het huis dat wij graag willen kopen. Een geweldige ontmoeting, waarbij we, naast alle gastvrijheid die we hebben genoten, een schat aan informatie hebben gekregen over het huis en de omgeving. We hebben veel foto’s gezien en een leuke film, waarin de vroegere staat van het huis werd getoond en de tegenwoordige staat. Erg leuk, het huis gaat er voor ons nog meer door leven.
Een bevriende natuurvriend van het echtpaar heeft in 2012, tijdens korte verblijven in het huis, de vogelsoorten genoteerd die hij heeft gezien. Wow, dat is nog veel meer dan ik, als enthousiaste vogelfotograaf, had durven dromen. We hebben de lijsten meegekregen, ik zal later een overzicht hiervan laten zien.

En dan de jam die we meekregen, gemaakt van eigen rode bessen uit de tuin bij het Franse huis. Naast het feit dat deze jam heerlijk is (want al op de boterham geproefd tijdens de lunch), is het ontzettend leuk om, nog voordat het huis van eigenaar is verwisseld, al een beetje van de oogst te mogen eten!
Piet en Marianne, heel erg bedankt voor de gezellige dag, alle tips, en natuurlijk deze heerlijk rode-bessenjam. We hebben genoten!
Dag 51 Jam

Dit bericht is geplaatst in De Franse keuken, Diversen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Jam “uit eigen tuin”

 1. Ad Kapteijns schreef:

  Ik ben die “bevriende natuurvriend” en kan bevestigen dat er inderdaad heel veel vogels te bewonderen zijn rond jullie nieuwe huis in Frankrijk. Ik ben ook de man van de nestkasten: in de schuur hebben torenvalken het afgelopen jaar drie jongen groot gebracht en in de pijnboom heeft een bosuil voor nageslacht gezorgd. Naast de deur van de schuur in een gat in de muur broedt elk jaar een koolmees. Soms in het voorjaar maar ook in het najaar rusten kraanvogels in de vallei aan de achterkant van het huis. Een waar vogelparadijs, voor wie het wil zien. Maar ook andere dieren: in de schuur huist een zevenslaper, die noten sprokkelt in de periode dat hij wakker is en naast het huis in de rij stenen huist een soort hamster(bruin met een korte staart). Ik weet niet echt wat het voor een diertje is. In het voorjaar volop slangen rondom het huis – de onschuldige couleuvre – die gek is op eieren, maar ook kikkers en hagedissen eet. Die laatste zitten in tientallen rond huis en schuur. Ook enkele eekhoorntjes doen zich tegoed aan de noten en kastanjes. In de schemering in de vallei zijn reeen te zien en een enkele keer de vos, die zeker geen vriend is van de buren die regelmatig een kip missen. Heel veel plezier in deze mooie omgeving.

  • Ivonne schreef:

   Het klinkt echt geweldig! Ik ben, naast dat ik er “gewoon” van geniet, een enthousiast natuurfotograaf, en beschik over de juiste apparatuur daarvoor. Ik verheug mij hier dus enorm op, speel al een beetje met het plan voor een vogel-foto-hut. Ik heb ook buikpijn bij het idee dat we dit moois gaan verstoren door van de schuur een gastenverblijf te maken. Daar kan ik nu al wakker van liggen. Stel dat we uilenkasten ophangen aan de kant van het aanvlieggat van de huidige kast, dus aan de rechterkant van de schuur, denk je dat daar nog gebruik van gemaakt gaat worden? Of, als we het interieur om het kastje heen bouwen, dat daar nog een uil in gaat komen? Ik verwacht niet dat het huisje constant bewoond is, maar ja, er wordt natuurlijk wel eens gebruik van gemaakt. Graag jouw mening?

 2. Ad Kapteijns schreef:

  In de nestkast in de schuur gaat het om torenvalken. Als je de kast aan de buitenkant hangt is er een heel grote kans dat ze ook het komend jaar dit als hun nestplaats uitkiezen. Voor uilen is dat een minder geschikte plaats. Maar in de nestkast in de pijnboom aan de achterkant van het huis broedt een bosuil en die zal zeker blijven. s’nachts hoor je deze uilenfamilie regelmatig roepen.

Reacties zijn gesloten.