Recept voor Boeuf Bourguignon

Een tijd geleden had ik hier geschreven dat ik een heerlijke boeuf Bourguignon had gemaakt, en dat men mij het recept kon vragen. Met enige regelmaat krijg ik het verzoek voor het recept, dus ik zet het nu meteen maar hier. Het eindresultaat is een heerlijke eenpansmaaltijd, te eten met stokbrood, of, op z’n Hollands, met aardappelpuree. Ik maak er zelf een lekkere salade bij, maar dat hoeft natuurlijk niet!

Recept Boeuf Bourguignon

Nodig:80 gram boter, scheutje zonnebloemolie, 175 gram gerookt spek in reepjes, (even blancheren,  laten uitlekken en droogdeppen), 900 gram stoofvlees (bv. sucadelappen, in stukken van ca. 5 cm.), 2 tenen knoflook, een winterwortel in blokjes, een fijngesneden prei, (eerst in de lengte halveren, daarna in halve ringetjes fijnsnijden), een fijngesneden ui, 2 el. bloem, 3,5 dl volle rode wijn (oorspronkelijk moet het met Bourgondische wijn, maar een Côte du Rhone volstaat prima), 5 dl. runderbouillon, eetlepel tomatenpuree, eetlepel provencaalse kruiden (kant en klaar in potjes te koop), 3 eetlepels zilveruitjes, half bakje champignons in plakjes gesneden, zout en peper, verse peterselie, beetje fijnsnijden erin, maar ook wat gebruiken voor de garnering.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe 30 gram van de boter met een eetlepel olie in grote braadpan. Bak de spekjes 2 minuten erin, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak het vlees rondom bruin. doe dit bij kleinere hoeveelheden tegelijk. Doe er zonodig wat extra boter/olie bij. Als bruin, haal uit het vet. Bewaar de jus.
Fruit dan in het kleine beetje vet dat in de pan is achtergebleven de wortel, knoflook, prei en uit. Doe de bloem met zout en peper erover en bak nog 2 minuten door.
Doe de wijn, bouillon en tom.puree erdoor en voeg de kruiden toe. Dan het vleess en de spek erbij en daarna de bouillon (als het niet onder staat, dan iets meer bouillon toevoegen, het moet ongeveer 2 cm. onderstaan).
Breng de inhoud langzaam aan de kook, doe de deksel erop en zet de pan in de oven. Dit duurt ongeveer 2 uur.
Gebruik een andere pan voor de zilveruitjes, deze even rondom bruin bakken en dan wegzetten. Bak de champignons, voeg wat zout en peper toe. Zet het vuur uit.
Na de twee uur dat de pan in de oven heeft gestaan, de uitjes en champignons erdoorheen roeren, dan de deksel er weer op, en nog eens een half uur laten staan.
Strooi de fijngesneden peterselie eroverheen, en serveer (op z’n Frans) met veel stokbrood om de jus op te kunnen deppen.

Eet smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in De Franse keuken. Bookmark de permalink.