Truffelolie op de markt gevonden

We zitten in een impasse doordat we wachten tot ons huis in verkocht, en we verder kunnen. Om de tijd door te komen, en veel te leren van de cultuur en ervaringen van anderen, lees ik alles wat los en vast zit over Frankrijk. Er zijn heel wat boeken geschreven door Nederlandse, Engelse, en Amerikaanse mensen die naar Frankrijk verhuisden, of daar een tweede huis bezitten. En ik verslind alles, van voettochten tot culinair oponthoud aan toe. Vaak gaat het over eten, de lunch is duidelijk de belangrijkste maaltijd in Frankrijk, en legt het sociale leven tussen 12.00 en 14.00 uur stil, dat is mij inmiddels wel duidelijk geworden.

De Perigord (vert), het gebied waar wij het liefst naartoe willen, staat bekent als een culinair walhalla. Een aantal zaken, zoals cêpes (eekhoorntjesbrood) , walnoten en truffels zijn met name culinaire hoogtepunten in de Perigord. Eekhoorntjesbrood zegt mij niets, walnoten wel, die hebben wij de laatste keer nog meegenomen uit de Perigord. Maar truffels, daar kon ik mij niet zoveel bij voorstellen.  Tot vandaag.

Vandaag waren we op de markt in Hilversum, en daar is een kraam met alles soorten olie in alle soorten smaken. Olijfolie met hazelnoten, en met walnoten. En, jawel eindelijk, truffelolie. Volgens de verkoper waren een paar druppeltjes voldoende om een gerecht de zo specifieke truffelsmaak te geven. Het is Italiaanse, dat wel, maar truffels zullen niet heel anders smaken. Thuis meteen een beetje sla klaargemaakt en daar wat truffelolie opgedaan. De volgende keer mag het iets meer zijn, dat is wel duidelijk, maar de smaak is bijzonder. Dit kende ik zeker niet.
Het is leuk om op deze manier de Franse keuken alvast te leren kennen, zo zijn we toch met Frankrijk bezig, ook al zitten we dan op dit moment in een vervelende situatie. Morgen maak ik een ander gerecht uit de Franse keuken, wordt dus vervolgd!

Dit bericht is geplaatst in De Franse keuken. Bookmark de permalink.

5 reacties op Truffelolie op de markt gevonden

 1. olga schreef:

  Ik koop dat al een poosje als vignarette bij de xenos, voor de sla dus kant en klaar

 2. Jeroen schreef:

  Goedemiddag,

  Op het risico de feestvreugde te bederven. Kijk eens goed op jouw flesje truffelolie. Als er niet expliciet op staat dat er truffels in verwerkt zijn, heb je te te maken met de zeer betaalbare truffeloloe die zijn kenmerkende smaak ontleent aan een residu van het kraakproces van zware stookolie. Sinds ik dat weet gebruik ik geen truffelolie meer.
  Hij smaakt er overigens niet minder om.

  succes met de verkoop en huizenjacht

  Jeroen

  • Ivonne schreef:

   Yep, en ik vrees dat je gelijk hebt :(, ik had al ergens gelezen dat dit soort flesjes voornamelijk op basis van een chemische samenstelling is gemaakt. Zware stookolie, ik geloof dat ik er niet meer van ga eten…

Reacties zijn gesloten.